Maturitní zkoušky více
MENU více

Deník z Francie – den 5.: LA ROCHELLE

Publikováno: 13. 5. 2014

P1060905

Ráno jsem vstala v 6:15. Krátce po půl sedmé se podávala snídaně – jogurt, bageta, sušenky, čaj a džus. U snídaně jsem byla jen já a moje korespondentka, které sice škola začínala déle, ale chtěla mě vyprovodit. Zbytek rodiny vstával déle. Po snídani mě maminka mé korespondentky dovezla před školu. Sraz před školou byl výjimečně dřív (7:20), protože jsme jeli do La Rochelle, které je od Challans vzdálené asi 2 hodiny cesty.

Když jsme dojeli na místo, tak pršelo. Naštěstí jsme měli deštníky, protože na deštivé počasí jsme už byli zvyklí. Šli jsme k nedalekému akváriu, kde jsme měli naplánovanou prohlídku. Ale jelikož bylo ještě zavřeno, prošli jsme se k přístavu. Po otevření akvária jsme se všichni nahrnuli dovnitř. Prohlédli jsme si zajímavé druhy ryb od malých rybiček, po medúzy a žraloky. Ještě před ukončením prohlídky jsme se zašli podívat do suvenýrů. Poté jsme zamířili ke třem věžím, jedné z dominant La Rochelle. Zahlédli jsme i slavnou pevnost Boyard.

Následně jsme šli do centra města, kde jsme měli rozchod. Po chození po obchodech jsme vyrazili na zpáteční cestu. Když jsme přijeli domů, vyplňovala jsem se svojí korespondentkou Solene papíry ohledně výměnného pobytu. Poté jsme měli večeři – těstoviny s houbovou omáčkou a kuřecím masem a jogurt. Šla jsem spát asi v 22:30.

Kateřina Ulrychová

Ve čtvrtek 27. dubna jsme jeli do přístavního města La Rochelle. Cesta autobusem trvala něco přes dvě hodiny. Jako první jsme měli navštívit obří akvárium. Dorazili jsme zhruba půl hodiny před otevírací dobou, tak jsme museli čekat chvíli venku. Počasí bylo nic moc a chvílemi i trochu pršelo. V akváriu jsme spatřili spousty zajímavých druhů mořských živočichů: medúzy, rejnoky, úhoře a dokonce i žraloky. Po prohlídce jsme se nasvačili a vypravili za památkami zdejšího města. Viděli jsme například tři věže, které dříve chránily vstup do přístavu a v dálce jsme zahlédli pevnost Boyard. Potom následoval rozchod. Už nepršelo a místy se objevilo i slunce. Chodili jsme po skupinkách do různých obchodů, jako byly cukrárny, obchody se šperky a všelijakými suvenýry. Rozchod měl končit ve čtyři, ale my jsme dorazily na místo srazu o pár minut dříve, tak jsme se šly ještě podívat do blízkého kostela. Po chvíli jsme se vydali na cestu zpátky k autobusu. Když jsme dorazili do Challans, vyzvedli si nás naše rodiny. K večeři jsme měli krevety. Na pohled moc vábně nevypadaly, ale chutnaly výborně. Výlet do La Rochelle byl podle mě jeden z nejhezčích výletů pobytu ve Francii.

Eliška Červinková

 

Ve čtvrtek jsme navštívili město La Rochelle s proslulým přístavem. Nejprve jsme šli na prohlídku vodního akvária, poté se prošli centrem města kolem přístavu, radnice, kostela a dalších památek. Nakonec jsme měli možnost projít si individuálně město a nakupovat jídlo, suvenýry nebo oblečení. La Rochelle se nachází na západním pobřeží Francie. Ve starověku byla součástí Galie. Římané poté město a okolí obsadili a začali zde vyrábět víno a sůl, které rozváželi po celé Evropě. Z této doby se dochovaly římské domy a nádrže na výrobu soli odpařováním mořské vody. Nedaleko města se nachází pevnost Boyard, která sloužila jako vězení.

Po vyčerpávající cestě autobusem jsme konečně dojeli na místo. Cestou jsme viděli vlakové nádraží města. Zastavili jsme nedaleko akvária a šli kousek pěšky, když jsme zjistili, že akvárium se otevře přibližně za půl hodiny. Neměli jsme na výběr, a tak jsme museli čekat. V devět hodin se konečně otevřelo a všichni se nahrnuli dovnitř. Obdrželi jsme vstupenky a vydali se na prohlídku. V akváriu jsme měli možnost vidět mnoho zajímavých druhů ryb. Všechny asi nejvíce zaujaly medúzy nebo klaun očkatý, lépe známý jako Nemo. Po prohlídce jsme nakupovali v obchůdku se suvenýry a obědvali zabalený oběd, který nám připravily rodiny. Následovala prohlídka historické části města. Nejprve jsme viděli dvě strážní věže přístavu, kde se natáčeli Tři mušketýři. Prošli jsme přístavem, navštívili kostel a radnici. Výlet jsme zakončili rozchodem, který si většina užila asi nejvíce. Když mě u autobusu vyzvedla moje rodina, jeli jsme nejprve do kadeřnického salonu Lucasovi mámy. Musím říct, že to tam měla opravdu luxusně udělané, všude spoustu barev a moderního nábytku. K večeři bylo zase několik chodů, jak už je ve Francii zvykem. Nejvíce mě zaujal asi krab, kterého jsem jedla poprvé. Nebylo to ani tak špatné, jak jsem čekala a chutnalo to asi jako zelenina. Kromě zdlouhavého čekání a nepříznivého počasí jsme si celý den skvěle užili.

Natálie Andrlíková (+ fotografie)

P1060881 P1060871 P1060825 P1060756 DSC_0205 DSC_0204 10156131_746452445387610_656936107_n 10172723_746453848720803_899516726_n 1375885_746453935387461_1089313806_n

související:

Kategorie:

Ze života školy
více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.