Maturitní zkoušky více
MENU více

Ohlédnutí za Národní výběrovou konferencí EYP Německo v Kielu

Publikováno: 14. 6. 2013

První týden v červnu 2013 jsme se účastnily jakožto tzv. žurnalistky Národní výběrové konference Evropského parlamentu mládeže Německo v hlavním městě Šlesvicka-Holštýnska, v Kielu. Typem byla akce stejná, jako její česká obdoba, která se uskutečnila před třemi měsíci v Rakovníku a kde byla mj. delegace Dašáku vybrána, aby jela ČR reprezentovat v listopadu na zasedání do Haagu. V Kielu se stejně jako v Rakovníku mezi českými studenty vybírali nejschopnější němečtí studenti, kteří v zahraničí budou reprezentovat Německo.

Být officialem (zkrátka nedelegátem) na EYP se považuje za čest, která může potkat jen již v minulosti úspěšné účastníky národních výběrových konferencí, kteří po celé Evropě tvoří síť tzv. EYP Alumni a tím tak i obrovskou síť mezinárodních přátelství a možností pro vycestování právě na některé ze zahraničních zasedání. (Což ovšem také není jen tak, protože abyste někam jeli, musíte napřed projít výběrovým řízením – a téměř vždy je počet „applicants“ = uchazečů o dost vyšší, než počet míst officials na jednom zasedání – což znamená, že i na nás se musela usmát karma a i my jsme musely obstát před konkurencí z mnoha míst Evropy).

Konkrétně, bytí žurnalistou/žurnalistkou (anebo v EYP slangu zkrátka „journo“) znamená trávit čas s jednotlivými komisemi zasedání při jejich jednání (i mimo něj), dokumentovat jejich cestu „session“ (zasedáním) a celkově pro ně jakožto zkušený EYPer udělat konkrétní zasedání nezapomenutelným. V Kielu náš „media team“ nejen fotografoval a povzbuzoval delegáty v jejich snažení, ale také vytvářel videa reflektující dění na zasedání, každý den vysílal rádiový pořad, takže si delegáti mohli na svých mobilech naladit naši frekvenci a poslechnout si novinky ze zasedání, a taktéž zčásti vymýšlel neformální program konference.

Celý týden 1. – 8. června jsme tak strávily v prosluněném Kielu na skvělé akci, díky které jsme získaly mnoho zkušeností (hlavně v oblasti produkce médií), mnoho nových přátel z celé Evropy a hlavně zážitků, na které ani jedna z nás skutečně nikdy nezapomeneme. Děkujeme vedení, že nás „pustilo“, a přejeme dalším generacím dašáckého EYPu, aby stejně jako my všechny předešlé byly úspěšné, aby se tak mohli zúčastnit chodu jedné z nejlepších studentských organizacích v Evropě.

P. S. Motivace pro ty, kteří váhají, zda-li se v budoucnu přihlásit do týmy EYP Dašáku – když se stanete EYP Alumni (tzn. byli jste jednou vybráni na Národní výběrové konferenci), a následně jste vybráni, abyste se některé „session“ zúčastnili jako „officials“, v 99,9% případů si platíte pouze dopravu. Takže neváhejte, a příští rok se přihlaste do dašáckého EYP, nebudete litovat 🙂

Klára Scholleová

foto: Veronika Wilhelmová

související:

více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.