Maturitní zkoušky více
MENU více

Na „hudebku“ do Švédska

Publikováno: 31. 8. 2014

Švédsko hudební výchova 2014

Na „hudebku“ do Švédska během letních prázdnin se spolu se skupinou mladých muzikantů „ŠMIDLÁTKA“ vydalo i sedm studentů našeho gymnázia.

Zcela náhodné setkání s naším bývalým studentem Tomášem Mozgou, žijícím v současné době v Uppsale, nás nasměrovalo na hudebně aktivní město Umea a jeho hudební školu s gymnáziem, která pořádala v letošním roce mimořádné letní aktivity. Jednak expedici dospělých muzikantů z celého světa (pod názvem ETNO HISTERIA UMEUROPA CARAVAN), kteří sestavili multikulturní a multižánrový program, se kterým se po krátké přípravě v Čechách vydali autobusem přes Polsko, Litvu a další severské státy až do letošního EVROPSKÉHO MĚSTA KULTURY – UMEA a cestou měli mnoho koncertů. V cíli se pak setkali s dalšími účastníky, dětmi a mládeží, pro které se společné muzicírování stalo velkým zážitkem a hlavně inspirací.

Účastníci jednotlivých zemí přivezli písně typické pro jejich národnost a na místě probíhala výuka ve skupinách s rodilými lektory. Následně už se pracovalo společně a vše vyvrcholilo na společném koncertě pro veřejnost v centru města.

Naše děti zaujaly lektory jednak připraveností skladeb, muzikálností, bezprostředností a znalostí not. Některé školy s notovým zápisem vůbec nepracují a učí se pouze náslechem.

Naše děti pro změnu překvapila plynulá angličtina všech účastníků, bez ohledu na věk a národnost. Konečně pochopily smysl tohoto vyučovacího předmětu ve škole. Ale všichni lektoři byli vlídní a komunikovali tak, aby i ti nejmladší pochopili, co se od nich žádá. Později už se rozvinula debata i mezi dětmi samotnými, ti starší si začali samotnou konverzaci (obzvláště s opačným pohlavím) užívat a pomoc dospělých vůbec nepotřebovali.

Ačkoli víme o investicích Švédska do školství, stejně nás všechny překvapila neskutečně vysoká úroveň a kvalitní vybavenost školy i jejího zázemí. Investice do umění jsme měli možnost vidět i na předpremiéře opery ELEKTRA od Richarda Strausse, která se konala na dosud největší evropské přírodní scéně se spoustou extravagantních a efektních prvků, kdy hlavní postavy zastupovaly 12 metrů vysoké loutky, se kterými manipulovaly jeřáby.

Nadchla nás celková atmosféra akce, která přinesla potěšení z interpretace bez obvyklého stresu. Nadchli nás Švédové, nikoli chladní, ale naopak vstřícní a  velmi hudebně a tanečně zdatní a nadchla nás i krása švédské přírody.

Zuzana Kmoníčková

související: FB stránky festivalu… | Kabinet estetická výchova

Kategorie:

Ze života školy
více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.