Maturitní zkoušky více
MENU více

Honza Jurica ve finálovém kole Expedice Mars

Publikováno: 30. 9. 2014

IDL TIFF file

aktualizováno 30. 9. 2014 ve 20:02 hod.: fotogalerie

Poprvé v jedenáctileté historii soutěže poletí na Mars pardubický student!

O uplynulém víkendu se v krásném prostředí slovenské Malé Fatry uskutečnilo semifinálové setkání účastníků jedenáctého ročníku mezinárodní vzdělávací soutěže Expedice Mars. Dvacet tři mladých zájemců o kosmonautiku, astronomii, fyziku, medicínu, biologii a další moderní vědní obory z České republiky a Slovenska bojovalo pod bedlivým dozorem svých jen o něco málo starších velitelů a důstojníků Expedice Mars o deset letenek, které je posunou do finálového kola soutěže, která vyvrcholí simulovaným letem do vesmíru ve Výcvikovém centru mladých kosmonautů v belgickém Transinne.

Mezi deseti šťastnými, kteří nejlépe uspěli ve všech fyzických, technických i psychologických testech, a kteří nakonec obdrželi vysněnou „letenku na Mars“,  byl i student sedmého ročníku pardubického Gymnázia Dašická, osmnáctiletý Jan Jurica z Pardubic. V jedenáctileté historii této soutěže, kterou organizuje Dětská tisková agentura Domino, Česká kosmická kancelář a Slovenská organizace pro vesmírné aktivity, je to poprvé, co se do finálové posádky probojoval některý z  pardubických mladých zájemců o kosmonautiku. K tomu dodává viceadmirál Expedice Mars, vedoucí Centra studentských aktivit České kosmické kanceláře a pardubický rodák a patriot Milan Halousek: „Jsem nadšený, že se Honza ukázal jako velice zdatný mladý muž, a že se díky jeho postupu do finále Expedice Mars 2014 Pardubice konečně po tolika letech dostaly do exkluzivní společnosti měst, městeček a vesnic, kde se rodí šikovní a zvídaví nadšenci pro kosmonautiku. Pardubice tam rozhodně patří, a teď tam už jsou!“.

Palubní inženýr Honza Jurica o sobě organizátorům soutěže v motivačním dopisu napsal, že „… již od útlého věku touží po tom, dostat se jednou do vesmíru. A podívat se na svět z úplně nového pohledu, než doposud mohl…“.  Organizátoři i velitelé soutěže Expedice Mars věří, že nejenom student z Pardubic Jan Jurica, ale i jeho devět spolubojovníků ze společné česko-slovenské posádky, připravující se již pojedenácté k simulované cestě do vesmíru, najde nakonec v životě šanci se třeba opravdu do kosmu podívat, stejně tak jako dva patroni této soutěže – první československý kosmonaut Vladimír Remek a první slovenský kosmonaut Ivan Bella.

Do finálové desetičlenné posádky Expedice Mars 2014 se z původních více než 150 přihlášených soutěžících probojovali planetární architekti Tomáš Taraba z Mělníku a Adrián Bartko ze Svitu, astronomové Vojtěch Ježek z Příbrami a Marek Murin z  Bratislavy, expediční dokumentaristky Klára Řepková z Bruntálu a Veronika Synková z Dolní Rožínky, palubní inženýři Jan Jurica z Pardubic a Filip Sobotka z Písku a expediční lékaři Adéla Hajasová z Brna a Adam Stražovec z Brezna.

Pardubický student Jan Jurica si v závěru svého motivačního dopisu, kterým se přihlásil do 11. ročníku Expedice Mars, vzpomněl na člověka, který se jako první prošel po měsíčním povrchu – a pro kterého to byl malý krok, ale který současně cítil, že to je veliký skok pro celé lidstvo: „Neil Armstrong na Měsíci řekl to, co vy jistě moc dobře znáte. Já se celý život snažím dělat malé krůčky ve víře, že jednou dokážu udělat nějaký velký skok pro lidstvo, a proto se vás ptám: Pomůžete mi, se alespoň trochu k tomu skoku přiblížit?“.

Nejenom jemu, ale i všem českým i slovenským mladým nadšencům pro vesmír a vědu se organizátoři Expedice Mars každodenně a usilovně snaží pomoci udělat nejprve ten malý krůček, ze kterého může později být veliký skok.

Milan Halousek viceadmirál Expedice Mars Česká kosmická kancelář

 www.expedicemars.eu

Vladimír Vícha

Kategorie:

Ze života školy
více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.