Maturitní zkoušky více
MENU více

Buxheim: reportáž z výměnného pobytu

Publikováno: 10. 10. 2017

David Marel z 8.B (text) a Jakub Dlouhý z 8.A (foto) pravidelně informují přímo z německého Buxheimu:  

Den osmý

Mnichov je vždy poslední výlet a téměř vždy zde také prší. Platilo to i pro dnešek. V deštivém počasí jsme prošli olympijský stadión, BMW muzeum a ke konci jsme dostali přednášku o místních architektonických památkách. Následovalo to, na co se každý těšil – tříhodinový rozchod. Dokoupili jsme dárky domů i pro sebe, navštívili jsme místní kavárny nebo restaurace, ale hlavně jsme si užívali. Po opožděném příjezdu jsme si šli všichni užít poslední večer v Německu. Doufám, že to bylo pro všechny zde vyvrcholení skvělého týdne. Tuto výměnu bych zakončil slovy V. Nezvala: „Bylo to krásné a bylo toho dost!“ Všichni se těšíme už domů na své nejbližší.

Den šestý a sedmý

Víkend jsme strávili s našimi  německými rodinami, proto naše akce a výlety byly odlišné. Někdo jel na výlet, někdo se šel koupat do aquaparku a bylo mnoho dalších různých akcí, ale jedno jsme měli společné: snad každý z nás se podíval na místní jarmark v Memmingenu. Typický fest pro místní obyvatele a pro nás skvělý zážitek!

Všichni jsme si víkend užili a už pomalu ale jistě si začínáme uvědomovat, že se bohužel blíží konec výměny. Snad pondělí v Mnichově nám dodá ještě dostatek pozitivní energie na poslední večer v Německu. Je to tu prostě úžasné!

Den pátý

Jako již minulé dny jsme se opět všichni sešli před osmou hodinou v budově školy a společně jsme vyjeli na výlet. Dnešek ovšem okořenil déšť. Cesta na Neuschwanstein byla proto vcelku náročná a pro pár jedinců, kteří měli málo oblečení, také vcelku chladná. Zde nás čekala další nepříjemná událost – zásah záchranných hasičských a policejních služeb. Hrad byl na pár minut uzavřen, a tím se vše pro nás zpozdilo.

Po chvilce čekání vše dobře dopadlo a všichni jsme si mohli v pohodě projít tento krásný realizovaný ideál. Zbytek výletu jsme strávili ve Füssenu, kde jsme měli volný čas na procházku, nákupy… Prostě na to, co kdo chtěl.

Dnešek jsme ukončili celovečerním posezením ve škole, kde jsme si společně s Němci popovídali, najedli se a také předvedli pár hudebních a tanečních vystoupení. Byl to skvělý den a teď nás čeká zasloužený víkend v rodinách.

Den čtvrtý

S úsměvy na tvářích jsme se ráno setkali u autobusu. Moc jsme se těšili do Skylineparku. Desítky atrakcí, které dovedou zvednout žaludek! Co si víc přát!

Celý den navíc v tomto zábavním parku svítilo sluníčko, což zlepšovalo náladu po občas nepříjemných chvílích na stanovištích. Do pěti hodin odpoledne jsme procházeli parkem sem a tam a pak jsme se vydali zpět ke škole. Dnešek se opravdu vydařil, myslím, že fotky mluví za vše. Zítra nás čeká Neuschwanstein a večer Bunterabend, tak nám držte palce, ať se všecko podaří.

Den třetí

Plán na dnešek – máme si prohlédnout školu a město. Po osmé hodině ranní jsme došli na radnici, kde nás přivítal pan starosta Buxheimu. Po necelé hodině detailního povídání o tomto městečku jsme se vydali do bývalého kartuziánského kláštera. Někteří z nás byli udiveni tím, že si někdo mohl dobrovolně vybrat tento způsob života. Krutá pravidla u nich platila!

Po prohlídce kláštera následovala návštěva školy, během níž jsme se zúčastnili jedné vyučovací hodiny. Každý si nejspíš našel plusy i minusy vyučovacího systému v Německu. Odpoledne za slunečného počasí jsme měli poslední společnou akci dne – prohlídku Memmingenu. I když procházka po městě a sledování památek možná nebylo úplně to, co by si každý přál, byla prohlídka velmi poučná a snad nám něco i přinesla. Po páté hodině odpoledne jsme se vydali do svých hostitelských rodin. Těšíme se na zítřejší výlet do Skylineparku.

Den druhý

Prší, prší, prší! Ani to nás neodradilo od výletu na Affenberg. Zde jsme krmili a i fotili milé opičky. Počasí nám opravdu ale nepřálo, takže do necelé hodinky nám prohlídka skončila a my utíkali zpět do autobusu a přejeli jsme do nedaleko vzdáleného města Lindau. Zajímavé malé městečko, které se nachází v blízkosti Bodamského jezera. Zároveň samo o sobě je rozděleno na dvě části – jedna je na pevnině, druhá je takový malý ostrov. Zde nás čekala prohlídka památek, což nám zpříjemnil fakt, že se poprvé objevilo slunko.

Před pátou hodinou jsme se vrátili opět zpět do Buxheimu. Byl to krásný výlet! Večer strávíme v rodinách a uvidíme, zda bude nějaký společný program. Rozhodně se máme všichni skvěle.

Den první

Je to zase tady. Již 10. ročník výměnného pobytu v Buxheimu.

V ranních hodinách jsme se vydali na osmihodinovou cestu. Po pauze v McDonaldu na Rozvadově se atmosféra zásadně zlepšila a všichni jsme se už nemohli dočkat našich výměnných partnerů. Lehce před pátou odpolední jsme se seznámili se svými Němci a odjeli do jejich rodin.

Vše zatím probíhá, jak má, a už se těšíme na náš zítřejší první výlet na Affenberg a do Lindau.

text David Marel 8.B, foto foto Jakub Dlouhý 8.A

 

více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.