Maturitní zkoušky více
MENU více

Žákovský výměnný pobyt: Gymnasium Marianum Buxheim (SRN) – Gymnázium, Dašická 1083, Pardubice (ČR)

Publikováno: 20. 4. 2018

Program žákovského výměnného pobytu: Gymnasium Marianum Buxheim (SRN) – Gymnázium, Dašická 1083, Pardubice (ČR): Program jaro 2018

Marie Matyášová

Výměnný pobyt pohledem účastníků

Naši Němci nám rozumějí aneb krátká zpráva z výměnného pobytu

Sobotní dopoledne po pátečním plese většina z nás prospala. Ti, kteří se rozhodli neprospat i odpoledne, navštívili aquapark a nákupní centrum. Navečer jsme se společně vydali do Nemošic na tradiční Mařelparty. V neděli jsme proto opět vstávali kolem poledne a poté jsme si šli zahrát fotbal do parku Na Špici. Kolem třetí jsme se ještě rozhodli projít se po Pardubicích a večer jsme se všichni znovu setkali ve školní jídelně na společném večeru.

Naši Němci si pro nás připravili pěkný program. Zatančili nám tradiční bavorský tanec a zahráli několik skladeb na klavír. My jsme pak společně zazpívali dvě písně a někteří si přichystali i sólové vystoupení. Bunterabend zakončili Pavel Hrubý, Petr Král a Vojtěch Stieber krátkým rockovým koncertem. Navečer jsme se někteří ještě posadili do kavárny a trávili poslední chvíle s našimi Němci v družném hovoru.

Aneta Roubová, 5. B

Exkurse do Prahy

Čtvrtečního rána jsme se v rámci výměnného pobytu vydali s německými studenty na exkurzi do Prahy. Již před osmou hodinou ranní jsme stáli připraveni před autobusem a očekávali nástup a odjezd. O necelé dvě hodiny později autobus zastavil poblíž areálu Pražského hradu a naše skupina absolvovala poutavou prohlídku historického centra hlavního města.

Navštívili jsme mimo jiné Svatovítskou katedrálu, Karlův most, Staroměstské náměstí s radnicí a německou ambasádu, kterou studenti z Německa každoročně navštěvují.

V závěru výletu nás čekal dvouhodinový rozchod. Naprostá většina z nás ho využila k nakupování nebo sezení v kavárně. Na zpáteční cestě jsme pak zhlédli českoněmecký film o událostech roku 1989 spojených s velvyslanectvím Spolkové republiky Německo.

Menší skupinka strávila večer po příjezdu do Pardubic opět společně, ostatní se vydali domů nebo zvolili jiný program.

Barbora Kmentová, 7. B

Výlet do Kutné Hory s návštěvou z Německa

Ve čtvrt na deset jsme s našimi výměnnými partnery přijeli do Kutné Hory. Přivítal nás silný svit slunce, který byl předzvěstí krásného dne. Museli jsme zvednout oči od zobrazovacích zařízení k památkám, což nám líto rozhodně nebylo – může se snad pár zářících pixelů vyrovnat skutečným památkám, ze kterých na nás dýchá historie? Hleděli jsme na opravdové kosti, které patřily reálným lidem a které jsou nyní uspořádány do rozličných uskupení v kutnohorské kostnici. Navštívili jsme čarokrásný gotický chrám svaté Barbory, seznámili jsme se s prací v mincovně a prohlédli si starodávné prostory radnice. Poté jsme se na chvíli rozešli, abychom nabrali síly před návštěvou dolů.

foto Jakub Dvořák, 2. F, Gabi Seitz, Gymnasium Buxheim

Po krátké pauze jsme se opět setkali a posléze jsme navštívili velice úzké a nízké prostory, ve kterých bylo stříbro kutáno přes 400 let. Všichni jsme se na povrch šťastně vypotáceli, a když jsme opět v autobuse brali do rukou zobrazovací zařízení, nehráli jsme hry a nekomunikovali jsme s našimi virtuálními přáteli, ale jali jsme se vyhledávat další informace o místech, která jsme navštívili; naše hledání nebylo dlouhé – za pár minut náš vůz opět zastavil, protože jsme se šli poveselit na bobovou dráhu. Jízdy zde nás velice pobavily a konečně jsme se vydali na cestu do Pardubic. 

Jakub Dvořák, 2. F

Po půl roce se opět střetáváme se svými německými partnery. Po příjezdu nikdo na nic nečekal a už v půl páté jsme s nimi pomalu vyráželi na první akce v Pardubicích. Menší skupinka se vydala do Bubeníkových sadů, kde jsme společně poseděli (většina se zmrzlinou v ruce) a užívali si sluníčka. V tomto počasí bylo téměř povinností strávit volný čas venku. Bylo krásně. Ostatní jeli se svými Němci domů a ubytovali je. Zítra čeká Němce první výlet do Kutné Hory a poté nejspíš pro většinu z nás bowling. 

David Marel, 8. B

 

více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.