Maturitní zkoušky více
MENU více

Brána k jazykům je v pardubickém gymnáziu Dašická otevřená dokořán

Publikováno: 14. 12. 2019

Studenti pardubického gymnázia Dašická si každý rok mohou na své „jazykové“ konto připsat některý z výměnných pobytů na stážích ve školách v Německu, Velké Británii, Portugalsku, Francii a v současnosti se připravuje Španělsko. V cizině bydlí v rodinách, poznávají život a kulturu v cizí zemi, výuku ve škole, ale také historii, památky a přírodu. Se svými zahraničními vrstevníky, učiteli i rodiči se domluví, protože si kromě povinné angličtiny při studiu osvojují i další volitelný cizí jazyk, například němčinu, francouzštinu, španělštinu, ruštinu a latinu.

Studentům zahraniční výměny prospívají

„Vytváříme jim podmínky a otevíráme zvolený jazykový předmět i pro menší počet zájemců, jako například v případě francouzštiny a ruštiny,“ uvedl ředitel školy Luděk Burian. Jazyky studentům nejen obrazně, ale i prakticky otevírají brány do světa a vedení školy je v tom aktivně podporuje. Studentům zahraniční výměny podle nich samotných velmi prospívají. Oblíbený je například výměnný program s francouzskou školou z Challans. „Jeho absolvování doporučuji všem studentům se zájmem o cestování a prohlubování znalostí cizího jazyka. Velice se mi na tom líbí možnost ubytování právě v hostitelských rodinách, kdy má člověk možnost hlouběji proniknout do života jiné kultury, která se například při běžných dovolených v hotelech nenabízí,“ popsal student sedmého ročníku gymnázia Ondřej Štorek. „Po každém týdnu stráveném nepřetržitou komunikací se svým francouzským parťákem jsem na sobě pociťoval, že moje mluvená úroveň angličtiny se zvýšila, a já použil své znalosti nabírané v předchozích letech. Pro většinu z nás to zároveň byla první příležitost, jak navštívit cizí zemi bez přítomnosti rodičů a při cestování se dokázat spolehnout pouze sám na sebe, což považuji za tu nejužitečnější školu do života.“

Francouzština učarovala i studentce dnešní 7. B Anetě Roubové, která letos na jaře excelovala v celostátním kole Soutěže ve francouzském jazyce, kam se dostala jako vítězka krajského kola, a umístila se jako čtvrtá. „Výborně reprezentovala naši školu, vynikající znalost dvou jazyků v tomto věku je navíc úctyhodná,“ pochválila její výsledek francouzštinářka Ivana Axmannová. Aneta loni vyhrála i celostátní kolo Soutěže v německém jazyce.

 

Kromě Francie i do Německa a Portugalska

Žáci druhých ročníků osmiletého studia jezdí do střediska KIEZ v německém Selbu ve spolkové zemi Sasko. „Třicet žáků zde bylo letos již po čtvrté, učí se němčinu s rodilou mluvčí a účastní se společných aktivit. Pozorujeme u nich významné zlepšení v tomto jazyce. A už jedenáctý rok trvá výměna se školou v německém Buxheimu, kterou uskutečňujeme za podpory Česko-německého fondu budoucnosti,“ poznamenala učitelka němčiny Zuzana Burianová.

Po čtvrté se letos vzájemně navštívili studenti gymnázia Dašická a portugalské střední školy Escola Secundaria de Penafiel, která se nachází poblíž města Porto. Mladí lidé vzájemně komunikují v angličtině a kromě studia sdílejí i své další zážitky. „Při návštěvě portugalských studentů v září u nás jsme je vzali do parku Na Špici a vyzkoušeli si paddleboardy na řece Chrudimce a basketbal či fotbal na sportovním hřišti. K obědu jsme si opekli špekáčky a po obědě následovala prohlídka historického centra Pardubic. Jindy jsme jim pomohli objevit Smetanovu Litomyšl, nebo jsme cestovali vlakem do Prahy. Mimo klasických památek měli tu čest navštívit Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR a zažít tak jednání poslanců naživo,“ uvedly učitelky Kateřina Ulbrichová a Iveta Motyčková, které se o výměnu s Portugalskem starají.

 

Vzdělávají se i učitelé

Kvalitě výuky jazyků napomohla i stáž pedagogů v roce 2017. „Díky programu Erasmus vycestovalo 16 vyučujících na jazykové a odborně metodologické kurzy obecné angličtiny v jazykových školách na Maltě a ve Velké Británii. V minulosti získala naše škola na celý školní rok 2017/2018 dvaadvacetiletého rodilého mluvčího Bendhjhi Villierse z Miami v USA, který asistoval v průběhu školního roku učitelům při výuce anglického jazyka,“ dodal ředitel gymnázia Luděk Burian.

Zdenka Hanyšová Celá, foto: archiv gypce

více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.