Maturitní zkoušky více
MENU více

Ostrůvek v chemickém moři

Publikováno: 22. 6. 2020

Již po jedenácté vypsala VŠCHT v Praze fotosoutěž s chemickou tématikou. Soutěž je rozdělena na dvě kategorie – pro lidi do 18 let a nad 18 let, a zúčastnit se mohou nejen studenti. Letos budou pouze dvě kola, při čemž do každého z nich může kdokoli přidat 3 fotografie. Do prvního kola jsem přihlásil tyto tři fotografie:

Ostrůvek v chemickém moři

Jedná se o Belousov-Zhabotinského oscilační reakci. Výchozími látkami jsou: kyselina malonová, bromičnan sodný, bromid draselný a indikátor Ferroin – [Fe(o-phen)3]SO4. Barevné “fleky” jsou způsobené barevnou změnou indikátoru v koncentračním gradientu bromičnanových aniontů, které oxidují Ferroin – ten je červený (Fe2+) nebo modrý (Fe3+). Reakce je oscilační a toto je pouze jeden ze vzniklých vzorů.

Převrácený barevný strom

Na fotografii je zachycena difuze barviva Eosinu Y ve vodě. Při ní vznikají tyto zajímavé obrazce, ve kterých si může každý představovat něco jiného – třeba převrácený strom. Důležité je také říct, že kádinka na fotce je osvícena UV světlem, které vyvolává fluorescenci Eosinu.

Zelený záblesk v baňce

Obvykle se tato reakce používá jako důkazová a tento konkrétní experiment jste mohli vidět na druhém dni otevřených dveří v roce 2019. Reakcí kyseliny borité a methanolu vznikají výpary trimethylesteru kyseliny borité, který zaplní baňku. Pro lepší hoření jsem ještě přidal kyslík a celé to se to následně zapálilo.

Pokud chcete vidět i mé další fotky, případně videa, navštivte mé album: https://photos.app.goo.gl/5GvUyPGKYB4eJqBz8

Nakonec už jen dvě fotografie toho, jak samotné focení první fotky v laboratoři vypadalo. Trochu improvizovaně jsem použil papírové čtvrtky bílé a černé barvy, ovšem I ty posloužily velmi dobře…

text a foto Jakub Ferenčík, 6. B

Kategorie:

Ze života školy
více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.