Maturitní zkoušky více
MENU více

Jan Hrubeš v celostátním finále chemické olympiády

Publikováno: 31. 1. 2013

Národní kolo 49. ročníku ChO se konalo ve dnech 28. – 31. 1. 2013 v Brně.

Rozhodnutí předsednictva ÚK ChO se do Národního kola 49. ročníku ChO klasifikovali studenti, kteří v krajských kolech kategorií A a E získali alespoň 54 bodů. Naše gymnázium tam mělo svého reprezentanta. Byl jím Jan Hrubeš, student sedmého ročníku osmiletého studia.

Dle aktuální informace Jan Hrubeš obsadil 13. místo. Velkým úspěchem je, že získal dostatek bodů, kterým se klasifikoval do přípravného soustředění kandidátů účasti v mezinárodní chemické olympiádě.

Blahopřejeme!

1. 2. 2012, 12:24 článek byl aktualizován o zpravodajství našeho účastníka

Milan Volejník dle informací Marie Poštové

Jak to finále viděl přímý účastník?

Dne 28. –31. 1. 2013 se konalo národní kolo Chemické olympiády v Brně. Neznamená to ovšem, že se tam čtyři dny počítaly příklady. Čtyřicet pět účastníků kategorie A a sedm účastníků kategorie E (chemické školy) si během těchto dní užili spoustu zábavy.

První den, pondělí, byl vyhrazen příjezdům, registracím a slavnostnímu zahájení. Po něm následovala večeře. K tomu musím podotknout, že bychom měli být rádi za naše skvělé kuchařky v naší jídelně, protože se dá vařit mnohem hůř, jídla tam byly toho důkazem.

Hned další den se psala teoretická část – tříhodinový test ze všech daných tematických okruhů. Po obligátním mensovním obědu jsme se vydali na připravený program. Možností bylo několik:prohlídka vily Tugendhat, exkurse do spalovny odpadů SAKO, exkurse do pivovaru Starobrno či prohlídka brněnského podzemí. Já jsem se vydal do spalovny, kde jsem se dozvěděl mnoho zajímavého: například v Brně se nemají házet kelímky od jogurtů do plastů, protože se stejně potom spálí – zde se nevyužívá některých plastů k recyklaci, jelikož se je nevyplatí spalovně třídit.

Další den se konala praktická část soutěže. Byly nám připraveny nejprve čtyři roztoky, které jsme měli poznat, s dvěma z nich se poté dále pracovalo. Poté následovala kvantitativní analýza. Nejprve jsme měli za úkol standardizovat roztok thiosíranu dichromanem. Vzhledem k malým koncentracím obou roztoků se po přidání jodidu vylučoval jód velmi pomalu, což zkreslovalo výsledky titrace. Tento fakt uznali i organizátoři, kteří určivše výsledek nepřesně rozvolnili bodování. Po praktické části jsme se rozdělili na skupinu, která šla hrát kuželky a na tu, která se šla učit salsu.

Těmito aktivitami však den nekončil, ba naopak. Na půl pátou byla naplánovaná beseda s autory (a opravovateli) úloh, po níž následoval velmi bohatý raut. V tomto podniku jsme vydrželi až do půlnoci, kdy jsme byli odveleni na pokoj.

Následující den už bylo jen vyhlášení výsledků. Každý seděl napjatě a modlil se, aby jeho jméno bylo přečteno co nejpozději – četlo se od konce výsledkové listiny. Já jsem nakonec s končil třináctý s infenetezimální (nekonečně malou) nadějí na účast v Mezinárodní chemické olympiádě, což považuji za úspěch.

Jan Hrubeš

více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.