Maturitní zkoušky více
MENU více

Europarlament mládeže: Tým Dašáku bude reprezentovat ČR v Haagu

Publikováno: 27. 3. 2013

Letos jsme se již jako tradičně opět účastnili Národní výběrové konference (NVK) Evropského parlamentu mládeže (European Youth Parliament = EYP), která se v České republice konala popatnácté, tentokrát v Rakovníku. Studenti jsou zde rozděleni do tzv. „committtees“ (komisí), ve kterých jednají o současných politických a celospolečenských tématech. Tyto problémy se snaží shrnout a navrhnout k nim řešení do svých vlastních rezolucí, o nichž jednají na tzv. General Assembly. Jazykem celého zasedání je angličtina.

Delegáti se na této konferenci snaží svým projevem a způsobem vyjadřování svých názorů zaujmout porotu, která se rozhoduje, které z nich organizace EYP přijme za své členy a kterým umožní reprezentovat školu na jednom z mezinárodních zasedání. Za naši školu jeli „soutěžit“ Veronika Wilhemová, Tereza Voženílková, Dominik Němec, Daniel Míka jakožto tým, a Eliška Kolmanová, která byla na předkolech na konci ledna v Praze vybrána jako individuální delegát.

Komise jsou vedeny zkušenými „EYPery“, kterým se říká „chaiři“ (předsedové), jejichž týmu velí president / presidentka zasedání (session). Vedle chairs‘ teamu se na session vyskytuje ještě tzv. Media team, který je taktéž složený ze zkušených EYPerů a který se snaží session zachytit prostřednictvím fotografií, videí a článků, které zveřejňují v tzv. „session newspaperu“ a publikují na Facebooku. Do Media teamu letošní Národní výběrové konference byli vybráni i tři studenti naší školy – David Radosta a Natálie Dostálová, kteří na zasedání plnili funkci tzv. „journos“, tedy novinářů, kteří většinu času tráví se svými přidělenými committees, a Klára Scholleová, která byla tzv. „Editorial Assistant“ (asistentka editora) a sázela a designovala již zmíněné noviny zasedání.

Letošní NVK bylo jako tradičně odstartováno ve čtvrtek Teambulidingem, při kterém se navzájem poznávají delegáti v jednotlivých komisích. Den byl završen otevíracím ceremoniálem následovaným tzv. „Euro village“, kde má každá školní delegace připravené občerstvení složené z potravin typických pro její region. Perníku jsme měli jako vždy hodně. Zasedání pokračovalo v pátek druhou částí Teambuildingu a tzv. Committee Work (práce na rezolucích). V sobotu se kromě řešení problémů studenti zúčastnili i panelové diskuze na téma státních maturit, neboť tématem celého zasedání bylo „Educate yourself, educate the world.“ Konference byla završena již zmíněnou General Assembly, po níž bylo vyhlášení vybraných studentů, jež nás jako každý rok i letos potěšilo, neboť náš čtyřčlenný tým byl vybrán, aby Českou republiku reprezentoval na zasedání Haagu.

Jak naši delegáti, tak my z „CRAY Media Teamu“, kteří jsme byli na zasedání vzhledem k plnění funkce „officials“ (tak se říká souhrnně všem chairům, členům media teamu a organizátorům = CJOs) již o den dříve, jsme si session velmi, velmi užili a v těchto dnech trpíme nejzávažnější a nejrozšířenější chorobou, která se na EYP vyskytuje: PEDem (Post-EYP Depression).

Děkujeme panu řediteli, že nás pustil, děkujeme paní profesorce Bílkové, že naši delegaci a individuální delegátku do Rakovníka doprovodila a připravila, a nakonec do Španělska zdravíme paní profesorku Šebkovou, která se do historie EYP na Dašáku zapsala navždy a která nám moc chybí.

KS

více:

Rakovnický deník:
http://rakovnicky.denik.cz/kratce/1204699-evropsky-parlament-mladeze-se-sejde-v-rakovniku.html
http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/evropsky-parlament-mladeze-se-sejde-v-rakovniku-20130315.html
http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/je-to-tady-rakovnik-se-stal-na-nekolik-dnu-centrem-evropskeho-parlamentu-2013032.html
http://www.denik.cz/stredocesky-kraj/rakovnik-se-stal-na-nekolik-dnu-centrem-evropskeho-parlamentu-20130322.html

Raport:
http://raport.cz/noviny/2013-12_mesto-zaplavi-studenti/2013-12/

europa.eu:
http://europa.eu/citizens-2013/it/node/1525

Český rozhlas Region, Středočeský kraj:
Thursday 22.3., 7:50
interview with Tereza Krůčková, Member of the Board of EYP CZ responsible
for Public Relations

Please check out the official facebook page of the press team of the 15th
NSC of EYP Czech Republic
https://www.facebook.com/CrayMedia?fref=ts

noviny, které tam péčí (i našich) studentů vycházely:
více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.