Maturitní zkoušky více
MENU více

Merkur perFEKT Challenge

Publikováno: 4. 12. 2014

Poslední listopadový týden se konal již druhý ročník soutěže Merkur perFEKT Challenge, kterou pořádá Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Jedná se o soutěž pro studenty, kteří se zajímají o obor elektrotechniky či robotiky. V posledních letech byli v tomto směru naši studenti velice úspěšní, a proto naše škola nesměla chybět ani zde. Čtveřice studentů – Jan Jurica, Martin Jaroš, Vojtěch Rychnovský a Jiří Etrych – pod vedením Mgr. Pavla Kycla zdatně pracovala na zadaném úkolu, avšak kvůli velice dobré konkurenci to na postup do zimního superfinále nestačilo.

Rozhodl jsem se podat vám svědectví o tomto dlouhém dni ve víře, že po našem odchodu nepadne robotika na naší škole v zapomnění a že se zde budou stále nacházet jedinci se stejným zapálením pro věc, jako jsme dnes my.

Každý student musí chodit do školy, to však ne vždy musí platit. Pokud se totiž zabýváte robotikou, tu a tam se vám naskytne příležitost, kdy se ze školy lidově řečeno ulijete, a vyrazíte na jednu z mnoha soutěží konajících se během školního roku.

Tohle byla právě jedna z nich. Abych to pouze nechválil, tak jednou z nevýhod bylo, že jsme museli vstávat o půl páté ráno, abychom stihli být v Brně včas na zahájení. Brno je po ránu docela pěkné město. Z nádraží jsme jeli „šalinou“ a už na první pohled bylo znát, že jedeme směr VUT, protože většina lidí, které jsme viděli na ulicích, byli samí studenti. Jejich univerzitní areál na první pohled nevypadá vůbec zle a FEKT (Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií), kde se Challenge konala, se rozhodně nemusí stydět ani za interiér. Po odprezentování našeho týmu s názvem Dr. Dan Streetmentioner jsme byli uvedeni do posluchárny, kde se jsme byli uvítáni a seznámeni s pravidly soutěže. Poté jsme se přesunuli do jednotlivých laboratoří podle zaměření, které jsme si předem zvolili. To je jedna z dalších výhod, když děláte robotiku, dostanete se na místa, kam byste se jinak dostali pouze ve dnech otevřených dveří. Naším úkolem bylo sestrojit robota, který bude reagovat na pohyb očí. Tedy bude moct být ovládán „od oka“, jak zněl přesný název. K dispozici jsme měli vlastně celé vybavení laboratoře, stavebnici Merkur pro konstrukci a základní desku Arduino pro naprogramování. A bylo to. Na splnění úkolu jsme měli šest a půl hodiny. Práce nám šla od ruky. Montovali jsme, skládali a zkoušeli. Někteří z nás si poprvé vyzkoušeli, jaké je to pájet obvody. Ale žádný učený z nebe nespadl, a tak jsme museli náš výtvor párkrát předělat. Tento úkol byl pro nás všechny velikou výzvou a zkouškou našich znalostí v oboru. Možná si ještě musíme počkat, možná nám zrovna nepřálo štěstí, ale vítězství jsme nedosáhli. I přes to naše účast nebyla zbytečná. Všichni jsme totiž obdrželi diplom za splnění 80% zadání, který nám umožňuje přijetí na VUT FEKT bez přijímacích zkoušek. Další z výhod robotiky. A pokud vás ani toto nepřesvědčilo začít chodit na robotiku, povím vám ještě poslední věc. Na konci dne na nás čekal obrovský raut, kde se každý mohl najíst dosytnosti a to bez rozdílu úspěšnosti v soutěži.

Pokud tedy chcete začít s robotikou, neváhejte a zeptejte se na podrobnosti svých fyzikářů.

Jan Jurica 7.B

opvk_logo_s_ochrannou_zonou

Činnost kroužku robotiky se koná v rámci Projektu registrační číslo CZ.1.07/1.1.00/44.0012 „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Pardubickém kraji“ financovaného z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.