Maturitní zkoušky více
MENU více

Úspěch v národním kole Olympiády lidských práv

Publikováno: 18. 3. 2021

V sobotu 13. 3. 2021 jsme se zúčastnili finále devátého ročníku Olympiády lidských práv. Školního kola, ve kterém jsme psali krátkou esej na aktuální lidskoprávní témata, se zúčastnilo přes 400 soutěžících z celé ČR.

V národním kole, do něhož postoupilo 50 z nich, jsme měli za úkol napsat a při online konferenci ústně obhájit podstatně rozsáhlejší esej. Po obhajobě jsme byli vybraní mezi 9 superfinalistů, kterým odborná porota kladla otázky týkající se aktuálních společenských problémů. V konečném pořadí jsme se umístili na předních příčkách, Adéla Chalupová (3.F) na sdíleném 4. místě a Jan Španiel (3.H) na prvním místě.

Mne zaujal obsah témat, jenž odrážel důležité problémy naší společnosti. Jsem ráda, že jsem měla možnost této nové zkušenosti. Obzvláště obhajoba práce pro mne byla velmi poučným zážitkem. Pro finálovou esej jsem zvolila téma Ochrana některých znevýhodněných skupin obyvatelstva a v superfinále jsem odpovídala na otázku “Měl by se stát zasazovat o dostupné bydlení pro všechny?” (Adéla Chalupová)

Soutěž pro mě byla zajímavou zkušeností. Hlavně mě zaujalo složení odborné poroty, kterou tvořily zajímavé osobnosti jako Iva Ziza, zástupkyně politického oddělení ambasády USA v ČR, nebo Linda Sokačová, ředitelka české Amnesty International, a další. Svoji esej jsem psal na téma Nerovnost dopadů změn klimatu a moje superfinálová otázka zněla “Myslíte si, že by postupující automatizace mohla ohrozit pracovní místa a sociální jistoty zaměstnanců?” (Jan Španiel)

Děkujeme našim učitelům Renatě Jelínkové a Přemyslu Machatému za přípravu.

Jan Španiel (3.H), Adéla Chalupová (3.F)

více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.