Přeskočit na obsah

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří

26. 6. 2021

Ať se nám to líbí nebo ne, český národ je vyhlášeným národem pivařů. Proto by každý český chemik měl znát tradiční postup výroby tohoto zlatavého moku.

News 1

26. 6. 2021

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří

Úvod / Aktuality


V rámci laboratorních cvičení z chemie se žáci 7. A a 7. B v závěru školního roku zúčastnili exkurze do Pardubického pivovaru a. s. V úvodu exkurze se žáci seznámili s jednotlivými částmi pivovaru a technologií výroby sladu.  Následovala stručná historie od samotného vzniku pivovaru v roce 1871 až po současnost. Nechybělo ani představení hlavních pivních stylů českého pivovarnictví s vlivem nových trendů ve vaření piva, jako jsou druhy piv typu –  IPA, ALE, STOUT, KYSELÁČ aj.

Exkurze pokračovala do nejdůležitějších částí pivovaru. Na varně se žáci seznámili s horkou fází technologie výroby piva. Žáci zde také měli možnost porovnat chuťové parametry různých druhů sladů a chmele. Sládek jim dal také ochutnat sladinu, která je prvním meziproduktem při výrobě piva. V rámci studené fáze výroby piva žáky nejvíce zaujaly dnes již vyřazené spilky na samotný kvasný proces a třeskutě nízké teploty ležáckého sklepa s tanky plnými piva.

Třešničkou na dortu byla ochutnávka piva z ležáckého sklepa, které má zcela specifickou říznou chuť.

Pro letošní školní rok se kabinet chemie s Vámi loučí pozdravem „Dej Bůh štěstí“. Jedná se totiž o starý pivovarský pozdrav, kterým si pivovarští přáli, aby se várka podařila.

David Bogdanovič, kabinet chemie 

Naši partneři