Maturitní zkoušky více
MENU více

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří

Publikováno: 26. 6. 2021

Ať se nám to líbí nebo ne, český národ je vyhlášeným národem pivařů. Proto by každý český chemik měl znát tradiční postup výroby tohoto zlatavého moku.

V rámci laboratorních cvičení z chemie se žáci 7. A a 7. B v závěru školního roku zúčastnili exkurze do Pardubického pivovaru a. s. V úvodu exkurze se žáci seznámili s jednotlivými částmi pivovaru a technologií výroby sladu.  Následovala stručná historie od samotného vzniku pivovaru v roce 1871 až po současnost. Nechybělo ani představení hlavních pivních stylů českého pivovarnictví s vlivem nových trendů ve vaření piva, jako jsou druhy piv typu –  IPA, ALE, STOUT, KYSELÁČ aj.

Exkurze pokračovala do nejdůležitějších částí pivovaru. Na varně se žáci seznámili s horkou fází technologie výroby piva. Žáci zde také měli možnost porovnat chuťové parametry různých druhů sladů a chmele. Sládek jim dal také ochutnat sladinu, která je prvním meziproduktem při výrobě piva. V rámci studené fáze výroby piva žáky nejvíce zaujaly dnes již vyřazené spilky na samotný kvasný proces a třeskutě nízké teploty ležáckého sklepa s tanky plnými piva.

Třešničkou na dortu byla ochutnávka piva z ležáckého sklepa, které má zcela specifickou říznou chuť.

Pro letošní školní rok se kabinet chemie s Vámi loučí pozdravem „Dej Bůh štěstí“. Jedná se totiž o starý pivovarský pozdrav, kterým si pivovarští přáli, aby se várka podařila.

David Bogdanovič, kabinet chemie 

Kategorie:

Ze života školy
více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.