Maturitní zkoušky více
MENU více

Výsledky národního kola 58. ročníku Chemické olympiády

Publikováno: 22. 2. 2022

Mezi nejlepší chemiky letošního ročníku nejznámější chemické soutěže se na krásných místech umístili naši dva studenti ze třídy 8.B. Po náročné teoretické a praktické části národního kola vybojovali v konkurenci 48 nejlepších studentů chemiků tato místa:

23. místo: Vojtěch Váňa

28. místo: Jakub Ferenčík

Oba studenti tak uzavřeli jednu významnou část svého působení v soutěžích na naší škole, kde se svými dosaženými výsledky neopakovatelně vryli do našich myslí.  Za celý kabinet chemie oběma moc gratulujeme a přejeme jim, aby jejich vášeň a láska k chemii nikdy nevyprchaly.

O dojmech a zážitcích z národního kola se můžete dočíst ze zprávy níže, kterou pro nás Jakub s Vojtou připravili.

Letošní národní kolo Chemické olympiády kategorie A pro nás oba bylo již druhým, kterého se účastníme, ale zároveň prvním, které bylo prezenční (loni se konalo pouze online). Oba dva jsme tedy částečně tušili, do čeho jdeme, ale i přesto nás samotný test i laborka, která je také součástí hodnocení a kterou jsme při online formě neměli, hodně překvapily. Národní kolo je čtyřdenní akce, během které se pouze nesoutěží, ale součástí je i bohatý kulturní program.  

Samotná soutěž byla rozdělena na dvě části – teoretickou, která se psala v úterý, a praktickou, na kterou byla vyhrazená středa. Na každou z těchto částí je 210 minut času, celkově tedy 7 hodin. Teoretické úlohy byly velmi obtížné, nejtěžší pro nás dva byla biochemie. Obsahem laborky byla manganometrická titrace za horka a organická syntéza – bromace – s následnou TLC. Ačkoli se může 3 a půl hodiny jevit jako hodně času, realita je odlišná a každá sebemenší chyba nebo zaváhání se velmi projeví na výsledku.  

V době, kdy se nesoutěžilo, jsme byli na prohlídce pivovaru Pilsner Urquell a historického podzemí Plzně, navštívili divadlo a měli dva bohaté rauty – z toho jeden dokonce s kulturním programem.  Celou akci jsme si velice užili – byl to naprosto odlišný zážitek oproti loňskému online národnímu kolu. Chceme též poděkovat panu učiteli Davidu Bogdanovičovi, paním učitelkám Renatě Málkové a Gabriele Chlandové za pomoc a přípravu nad rámec standardní výuky.

 David Bogdanovič, Jakub Ferenčík, Vojtěch Váňa

výsledková listina

foto: Tatiana Nemirovich

více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.