Maturitní zkoušky více
MENU více

Žáci Gymnasia Marianum Buxheim (SRN) přijeli navštívit naši školu

Publikováno: 18. 4. 2015

Společný týden studentů z německéhonašeho gymnázia začal v pondělí 13. dubna 2015. Přiblíží jej fotografie a texty našich studentů v tomto příspěvku i článek z oficiálního webu Magistrátu města Pardubic.

Videodokument z podzimní návštěvy partnerské školy v Buxheim (SRN):


autoři videa: Edita Šmahelová, Jakub Dlouhý

pondělí: odjezd 
Týden utekl jako voda. Němečtí studenti najezdili po České republice asi 700 km. Navštívili Prahu, Terezin a Kutnou Horu. Rádi by zůstali déle, ale museli se vrátit domů ke svým povinnostem.
V osm hodin byl před naším gymnáziem připravený autobus, do kterého nejdříve naložili všechna zavazadla. Pak nám naši němečtí přátelé na rozloučenou zatancovali tanec Rock mi a v devět hodin se slzami v očích odjeli. Znovu se uvidíme už za půl roku, kdy se vypraví naši studenti do Buxheimu.
Všichni, kteří se na výměnném pobytu účastnili, děkují profesorkám Marii Matyášové a Silvii Dlouhé za skvělou organizaci výměnného pobytu, plného nezapomenutelných zážitků, neopakovatelných zkušeností a trvalých vzpomínek.
Markéta Nováková

Článek z oficiálního webu Magistrátu města Pardubic:

buxheim_06

 

foto: MmP

pátek: Pardubice
Poslední pracovní den tohoto týdne zahájili němečtí studenti a jejich učitelé na radnici, kde k nim promluvil pardubický primátor Martin Charvát. Poté si němečtí studenti přišli prohlédnout naše gymnázium. Zdrželi se až do půl dvanácté, poobědvali s námi v jídelně a po vydatném obědě se s pomocí map vydali poznávat Pardubice. Celé putování zakončili v půl třetí výstupem na Zelenou bránu.
V šest hodin nás čekal společný večer. Kromě zpěvu, hudby, tance a dobrého jídla došlo i na testování našich znalostí. Vítěze kvízů čekala sladká odměna. Zlatým hřebem večera byly filmy o Memmingenu a o podzimní návštěvě německého Buxheimu.

Došlo i na poděkování profesorkám paní Silvii Dlouhé a paní Marii Matyášové a panu řediteli Luďku Burianovi za podporu a možnost uskutečnění výměnných pobytů, které jsou přínosné nejen pro poznávání nové kultury, lidí a zemí, ale také zlepšení jazykových znalostí. Poděkování patří i německým profesorům paní Gabi Seitz a  panu Timu Reitherovi, bez kterých by žádná výměna nemohla proběhnout.

Víkend stráví němečtí studenti v rodinách, mají v plánu návštěvu vinařského půlmaratonu, aquacentra nebo nákupního centra, účast na party u Davida nebo bowling.
Všem bych chtěla popřát hodně zábavy a společných zážitků.
Markéta Nováková 3.H

čtvrtek: Kutná Hora

Krásné slunečné ráno. Před školou odevzdáváme naše německé kamarády pedagogům. Pojedou na výlet do Kutné Hory. Navštíví tam stříbrný důl a Kostnici.
Němečtí studenti si výlet do Kutné Hory zřejmě velice užili. Adrenalinovým zážitkem pro ně byly úzké chodby dolů na stříbro, kterými procházeli v přilbách. Temným zážitkem pak byly kosti zhruba 40 000 lidských těl na jednom místě uspořádaných ve stylu barokní gotiky – exkurze v Kostnici.
Zítra nás čeká společná prohlídka města a školy. Celý týden završíme společným večerem ve školní jídelně, se spoustou jídla, trochou hudby a tance.
Markéta Nováková 3.H

středa: Terezín

Na výlet do Terezina jsme se vydali v menším počtu než do Prahy. Po příjezdu jsme měli pauzu na jídlo a pití, po které následovala zajímavá, ale  smutná prohlídka ghetta, kde jsme se dozvěděli o všech ohavnostech, které zde Němci napáchali. Po 3. hodině odpoledne jsme vyjeli zpět do Pardubic.
David Marel
foto: Matyáš Bayer
Sphere foto z Terezína

Autoři a zpracování: J. Horák, D. Pastera

úterý: Praha

Dnes jsme se s nimi vypravili do Prahy na exkurzi in Deutsche Botschaft, neboli do německého velvyslanectví, kde během roku 1989 pobývalo několik týdnů až 4 000 uprchlíků z tehdejší NDR, kteří toužili vycestovat do Spolkové republiky Německo. Oproti loňskému roku, kdy jsme Lobkovický palác jen obcházeli a obdivovali z venčí jsme dnes mohli nahlédnou do jeho zahrady, kde bývaly rozestavěné stany uprchlíků.

Jak to vypadalo za plotem německého velvyslanectví roku 1989 nám přiblížil nejen film, který jsme zhlédli přímo během prohlídky, ale i film Prager Botschaft, který jsme zhlédli už cestou do Prahy.
S úderem dvanácté hodiny jsme dorazili na Pražský hrad, kde proběhlo velké střídání stráží, prohlédli jsme si chrám sv. Víta a následně strávili dvě hodiny nakupováním a obdivováním Prahy.

Po čtvrté hodině odpolední už jsme mířili zpět do Pardubic, unavení, ale spokojení.

pondělí: Přivítání

V pondělních odpoledních hodinách jsme měli tu čest, shledat se po půl roce s našimi německými přáteli, tentokrát u nás v Pardubicích.

Markéta Nováková 3.H

související:

 

 

více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.