Maturitní zkoušky více
MENU více

Kateřina Stodolová jela s projektem FVTP reprezentovat do USA

Publikováno: 10. 5. 2016

Před necelými dvěma měsíci jsem se z krajského kola Festivalu vědy a techniky pořádaného Asociací pro mládež, vědu a techniku kvalifikovala na mezinárodní projektovou soutěž I-SWEEEP v Houstonu. Samotný soutěžní den se konal v pátek 29. dubna 2016, ale předcházelo mu mnoho hodin příprav.

Do Spojených států jsme letěli už v pondělí 25. dubna spolu s dalším finalistou, který se taktéž kvalifikoval, pěti učiteli a dvěma zástupci z AMAVETu. V průběhu úterý a středy jsme navštěvovali Harmony školy, které soutěž sponzorují. Výuka na těchto školách byla zaměřená především na vědu a techniku. Bylo tak pro nás zajímavé poznat i jiný systém školství, který se v některých ohledech značně liší od toho našeho. Na jedné z fotografií můžete vidět celou naši skupinku. Uprostřed jsou tři učitelé z Harmony škol.

Ve středu večer proběhlo slavnostní zahájení a ve čtvrtek dopoledne byl den pro veřejnost. Odpoledne se konal výlet do přírodovědného muzea.

V pátek se celý soutěžní den odehrával. Byl rozdělený do dopoledního a odpoledního bloku. U každého finalisty se zastavilo 7-10 porotců. Většinou se nás ale všichni snažili motivovat a nedat příliš znát, jak moc se jim projekt líbil. Z hodnocení jsem měla rozpačité pocity, ale večer se odehrávalo společenské setkání všech účastníků, kde jsme si vyměňovali různé předměty typické pro naše země, což mi zvedlo náladu. Všichni se ale nejvíc těšili na sobotní dopoledne, kdy se měl uskutečnit výlet do Johnsonova vesmírného střediska NASA. Kvůli záplavám nám ale nebyl dovolen vstup. Jako náhradní program jsme zvolili prohlídku po městě.

V sobotu odpoledne už nastalo závěrečné vyhlášení celé soutěže. V kategorii Engineering jsem získala čestné uznání. Věc, kterou velmi oceňuji, byla přátelská a nesoutěžní atmosféra mezi všemi účastníky, což na mezinárodních soutěžích nebývá úplně zvykem. Ale nejvíce si cením především příležitosti podívat se do Houstonu a zkušeností, které jsem získala.

Kateřina Stodolová

více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.