Maturitní zkoušky více
MENU více

Dřevěný život

Publikováno: 2. 4. 2019

Máte rádi loutky? A víte, že pokud o ně není správně postaráno, mohou uvadnout jako květina?

V úterý 12. března 2018 se třída 4. B spolu se svými vyučujícími O. Vackovou a M. Štěpánkem vydali do Muzea loutkářských kultur v Chrudimi. Po příchodu do muzea, které se nachází v bývalém domě rodiny Mydlářů, se studentů ujala restaurátorka Lenka Dolanská. Během poutavé prezentace je obeznámila s prací restaurátora a konzervátora loutek. Dozvěděli se třeba také, že muzeum vlastní vzácnou marionetu baletky, o které se říká, že ji vytvořil malíř Edgar Degas. A víte, kolik taková dřevěná postavička stojí? Její cena může být až 500 000 Kč.

Poté byli gymnazisté rozděleni do dvou skupin. Jedna, která se přemístila do horní části muzea, si mohla zkusit barvení látky do předem daného odstínu, pod mikroskopem sledovat vlákna bavlny, lnu, hedvábí, a dokonce porovnat lidský a umělý vlas. Žáci, kteří zůstali v dolní části, si zkoušeli nejrůznější techniky opravy loutek, např. odstraňování rzi ultrazvukem, techniku skeletování, navlékání tenké nitě z krepelíny do očka jehly nebo výrobu vlasové třásně.

Návštěvu muzea žáci zakončili výstavou věnovanou 100. výročí konce první světové války. Nejvíce je zaujalo zajímavé provedení stínohry a železniční model válečné Evropy. Zkusili si také sami loutkové a stínové divadlo zahrát. To už byl ale jejich pohádkový výlet u konce.

P. Oplatková, A. Metelková, Y. Serbouti, 4. B, foto: Olga Vacková

Kategorie:

Ze života školy
více

  • Kontakt více
    • Gymnázium, Pardubice, Dašická 1083
    • 530 03 Pardubice, Česká republika.
    • telefon: 466 650 715
    • e-mail: info@gypce.cz
více
zavrit

Hledat na webu

Archiv příspěvků

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie.

Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.



Další informace zde.